Raja Yoga 

Het woord yoga is een Sanskriet woord is afgeleid van het woord Yui, hetgeen verbinden, samenvoegen, eenwording of juk betekent. Raja yoga is de koninklijke yoga waarin we het 8 voudig pad volgen van Patanjali. De grote wijze Patanjali wordt gezien als de "vader" van de yoga, hij leefde twee eeuwen voor Christus in India. Als erkenning kreeg zijn werk de titel RAJA hetgeen Koninklijk betekend. Door Raja yoga te volgen bewandel je eigenlijk het koninklijke pad naar volledige zelfrealisatie. Een methode waarin je in 8 stappen een gezonde geest en lichaam ontwikkeld. Je gaat op (her-) ontdekkingsreis naar jezelf en het helpt je inzicht te krijgen in je persoonlijke ontwikkeling op een liefdevolle, geweldloze manier.

De eerste schriftelijke verslagen van de beoefening van yoga verschenen rond 200 voor Christus in de Yogasutra van Patanjali. Het systeem bestond uit het achtvoudige pad van yoga.

De acht stappen ook wel ledematen genoemd zijn als volgt:

  • Yama: regels voor succesvol leven in een samenleving
  • Niyama: technieken om het zelf te beheersen en te zuiveren
  • Asana: houdingstechnieken voor fysiek en mentaal evenwicht (wat de meeste mensen beschouwen als yoga)
  • Pranayama: ademhalingstechnieken voor fysiek en mentaal evenwicht
  • Pratihara: technieken om de geest los te maken van de zintuigen voor mentaal evenwicht en rust
  • Dharana: concentratietechnieken voor mentaal evenwicht en rust
  • Dhyana: meditatietechnieken voor mentaal evenwicht en kalmte
  • Samadhi: ultieme geavanceerde meditatietechnieken en paranormale procedures bereikt na regelmatige beoefening voor universeel bewustzijn

Door houdingen (asanas), ademhaling (pranayama) en meditatie kom je letterlijk en figuurlijk in contact/verbinding met jezelf. Je wordt leniger, sterker, brengt jezelf in balans en je ervaart stress release. Tevens leert Raja yoga je in het hier en nu te leven. Een eindeloze gedachtestroom in ons hoofd tijdens het dagelijks leven kan leiden tot lichamelijke klachten ,stress en spanning. We zitten vaak vast in het hoofd met denken en piekeren over wat geweest is of nog gaat komen. Het betekent dat het huidige moment aan je voorbij gaat. Raja Yoga is een samenstelling van praktische oefeningen om de geest te leren beheersen. Het gaat om bewustwording en het vermogen de gedachten in banen te leiden

Yoga is een levensfilosofie en helpt om het lichaam gezond te houden en ziektes te voorkomen. De leer van de Raja yoga is bedoeld voor diegenen die het pad van de praktische yoga willen bewandelen en fundamentele veranderingen in hun eigen aard en bewustzijn teweeg willen brengen.

" Het belangrijkste is dat yoga de mens verlost van zijn lijden

en grote vrede geeft van binnen "

Waarom je yoga nodig hebt .

We hebben allemaal een lichaam en ieder lichaam is anders dit maakt ieder mens bijzonder en uniek. Helaas zijn we niet altijd erg bewust van ons lichaam, toch is dat van groot belang. Je hartslag, je spierspanning en ademhaling geven signalen af om je te  laten weten hoe jij je voelt zoals bijvoorbeeld, als je bang bent, stress hebt of iets spannend vindt.

In de westerse wereld is stress op dit moment de grootste ziekmaker. De maatschappij is snel ,de werkdruk hoog en er wordt (te) veel van mensen verwacht. Niet alleen werkdruk zorgt voor stress ook financiële problemen, ziekte /overlijden van naaste , problematische (familie) relaties, huwelijken enz. yoga is een zeer effectieve stress bestrijder. Bij stress ontstaat een verhoogd cortisol (stresshormoon), bij een te lange periode van een verhoogd cortisol in het lichaam wordt het immuunsysteem onderdrukt waardoor men vatbaarder wordt voor ziektes en ontstekingen.

Door regelmatig yoga te beoefenen ontstaat er verandering in het lichaam en hoofd. Eenmaal op je yoga mat leer je naar binnen te kijken. Je lichaam vertelt je wat er aan de hand is en je geest maakt je alert op dat wat op dat moment speelt . Onze geest blijft dialogen met ons aangaan. We  houden pijn en emotie jarenlang vast in het lichaam. Door tijd op de mat door te brengen  krijg je de mogelijkheid om je open te stellen, de pijn, de sensaties te voelen en los te laten. Deze praktijk van observatie leidt je van de mat af om dingen, gebeurtenissen en mensen in je leven op een meer medelevende manier te zien. Waardering voor deze innerlijke reis die we allemaal doormaken, vereist dat we niet alleen met nieuwe ogen kijken, maar ook met openheid en liefde voor onszelf en anderen.

" Door yoga beoefening transformeren we het

lichaam, de adem ,de geest en de persoon die aan het einde ziet.”

 

Voor wie is yoga ?

Yoga is voor iedereen die aan zijn of haar fysieke en geestelijke gezondheid wil werken. Van jong tot oud, man of vouw, ongeacht je lichaamsbouw of gewicht, beperking of conditie. Omdat Yoga geen sport is en dus niet prestatiegericht, kan een ieder yoga op zijn/haar eigen niveau beoefenen.

"De belangrijkste reden waarom yoga voor iedereen is,

is omdat het fysiek, mentaal en emotioneel veel te bieden heeft. "